- Nazwa oddziału
-
Kucharz
- Liczba miejsc
-
15
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- technika
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Kucharz przyrządza różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a nawet ciasta
i desery. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. Kucharz pracujący na stanowisku szefa kuchni kieruje zespołem ludzi pracujących w kuchni. Jego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw.W tym zawodzie będziesz się uczył na zasadzie pracownika młodocianego.
Partnerem Szkoły w organizacji zajęć praktycznych jest Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców w Ostródzie, zrzeszający ponad sto zakładów rzemieślniczych. Naukę w tych klasach wspomaga również Ochotniczy Hufiec Pracy w Ostródzie.Uczeń zdaje egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie po zakończeniu klasy trzeciej
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
W przypadku chętnych do nauki w ilości mniejszej niż 15 osób kształcenie w klasie wielozawodowej!
Co będę umieć?
- sporządzać różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery
- sporządzać potrawy dla różnych diet
- przygotowywać potrawy, napoje i desery podczas przyjęć okolicznościowych
- porcjować, dekorować i wydawać wyroby kulinarne
- stosować narzędzia, maszyny i urządzenia przy produkcji wyrobów i półproduktów kulinarnych
- stosować różne techniki i metody obróbki kulinarnej
Co mogę robić jak skończę taką szkolę?
- mogę pracować w dużych i małych zakładach żywienia zbiorowego
- mogę pracować w zespole albo sam
- mogę założyć swoja firmę