- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Liczba miejsc
-
15
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Kim jest?
Ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, organizuje produkcję gastronomiczną, planuje i realizuje usługi gastronomiczne.
Jakie uzyskasz kwalifikacje trakcie nauki w szkole?
HGT.02. – Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12.– Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Jaką zdobędziesz wiedzę i umiejętności?
Będziesz potrafił:
-
Sporządzać potrawy i napoje
-
Przechowywać żywność
-
Organizować żywienie i usługi gastronomiczne
-
Planować i oceniać żywność
-
Organizować produkcję wykonywać usługi gastronomiczne
Gdzie do pracy?
Pracę znajdziesz w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach,stołówkach, klubach, pizzeriach, itp. Możesz prowadzić własną działalność cateringową.
O czym powinieneś jeszcze wiedzieć?
W cyklu ckształcenia zawodowego realizowane są przedmioty zawodowe:
-
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
-
Wyposażenie i zasady bhp w gastronomii
-
Zasady żywienia
-
Podstawy działalności gospodarczej
-
Obsługa konsumenta
-
Język niemiecki zawodowy
-
Pracownia gastronomiczna
-
Pracownia planowania żywienia
-
Pracownia obsługi konsumenta
-
Pracownia administracyjno-biurowa
Praktyka zawodowa:
Klasa II– 4 tygodnie
Klasa III -4 tygodnie
Przedmioty rozszerzone w cyklu kształcenia:
Język angielski
Geografia
Historia i społeczeństwo- przedmiot uzupełniający
Dodatkowe umiejętności: kurs barman, barista, carving
-