Ostróda
Technikum
Technikum Nr 1 (ZSZiO) w Morągu - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Liczba miejsc

 30

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  biologia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • matematyka
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Uczniowie realizują kształcenie: ogólne - obejmuje przedmioty ogólnokształcące, w tym biologię i język obcy w zakresie rozszerzonym, zawodowe - obejmuje teoretyczne przedmioty zawodowe oraz zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe u pracodawcy. Kształcenie zawodowe umożliwia uzyskanie 2 kwalifikacji składających się na tytuł technika:
- Sporządzanie potraw i napojów,
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Praktyka zawodowa trwa 4 tygodnie.
Kształcenie umożliwi: Umiejętność organizacji kompleksowej obsługi różnych przyjęć i imprez gastronomicznych i cateringowych. Możliwość pracy: działy gastronomii w zakładach hotelarskich, restauracje, kafeterie, kawiarnie, bary, restauracje biurowe, statki, promy, prowadzenie własnej działalności gospodarczej - to zawód dla komunikatywnych, odpowiedzialnych, mających predyspozycje do kierowania zespołem i posiadających wysoką kulturę osobistą. To wysoko i wszechstronnie wykwalifikowany kucharz, który kształtuje gusty i nawyki. Daje umiejętności przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw i napojów
charakterystycznych dla kuchni regionalnych i narodowych. To także możliwość pracy: zakłady gastronomiczne, przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych, restauracje, kawiarnie, sieci hotelowe, stołówki, statki, promy, zakłady pracy, prowadzenie własnej działalności gospodarczej- to zawód dla kreatywnych, komunikatywnych, samodzielnych ale także umiejących pracować w zespole i podejmować decyzje.

O przyjęciu ucznia do szkoły decyduje liczba punktów uzyskanych za oceny z języka polskiego, języka obcego, matematyki, biologii.