- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Liczba miejsc
-
30
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- matematyka
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Uczniowie realizują kształcenie: ogólne - obejmuje przedmioty ogólnokształcące, w tym biologię i język obcy w zakresie rozszerzonym, zawodowe - obejmuje teoretyczne przedmioty zawodowe oraz zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe u pracodawcy. Kształcenie zawodowe umożliwia uzyskanie 2 kwalifikacji składających się na tytuł technika:
- Sporządzanie potraw i napojów,
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Praktyka zawodowa trwa 4 tygodnie.
Kształcenie umożliwi: Umiejętność organizacji kompleksowej obsługi różnych przyjęć i imprez gastronomicznych i cateringowych. Możliwość pracy: działy gastronomii w zakładach hotelarskich, restauracje, kafeterie, kawiarnie, bary, restauracje biurowe, statki, promy, prowadzenie własnej działalności gospodarczej - to zawód dla komunikatywnych, odpowiedzialnych, mających predyspozycje do kierowania zespołem i posiadających wysoką kulturę osobistą. To wysoko i wszechstronnie wykwalifikowany kucharz, który kształtuje gusty i nawyki. Daje umiejętności przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw i napojów
charakterystycznych dla kuchni regionalnych i narodowych. To także możliwość pracy: zakłady gastronomiczne, przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych, restauracje, kawiarnie, sieci hotelowe, stołówki, statki, promy, zakłady pracy, prowadzenie własnej działalności gospodarczej- to zawód dla kreatywnych, komunikatywnych, samodzielnych ale także umiejących pracować w zespole i podejmować decyzje.O przyjęciu ucznia do szkoły decyduje liczba punktów uzyskanych za oceny z języka polskiego, języka obcego, matematyki, biologii.