Nysa
Technikum
Technikum nr 2 w Nysie - ZSiPO Nysa - TGP-tech.żyw.i usł.gastron.
Nazwa oddziału

 TGP-tech.żyw.i usł.gastron.

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • geografia
  • biologia
  • chemia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywnienia i usług gastronomicznych (Technikum nr 2)

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent jest przygotowany do prowadzenia zadań związanych z organizacją, informacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych we zakładach świadczących usługi gastronomiczne (restauracje, kafeterie, snack bary, bary, bufety, stołówki, catering itp.), a także imprez organizowanych w nietypowych warunkach. Uzyskuje umiejętności związane zarówno z funkcjonowaniem części gastronomicznej (kuchnia, sale), jak i administracyjno-gospodarczej (dział finansowo - księgowy, dział sprzedaży). Jest przygotowany do prowadzenie własnej działalności gospodarczej.


Przedmioty rozszerzone ogólnokształcące realizowane w trakcie nauki: do wyboru jeden spośród trzech: chemia/biologia/geografia.


W programie nauczania m.in.: zasady żywienia, technologia gastronomiczna, obsługa konsumenta konsumpcyjne, room service), marketing, ekonomika i organizacja gastronomii.


Pracownie: technologii gastronomicznej z salą obsługi klienta, przedsiębiorczości, komputerowa (techniki biurowej). Zaplecze dydaktyczne: stołówka szkolna, zajęcia praktyczne prowadzone w nyskich zakładach gastronomicznych.