- Nazwa oddziału
-
Cukiernik
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- plastyka
- biologia
- Zawody
-
Cukiernik
- Opis
-
Lubisz piec? To wybierz Branżową Szkołę I Stopnia kształcącą w zawodzie cukiernik. Zawód cukiernika wymaga specyficznych predyspozycji oraz kompetencji społecznych, szczególnie - wysokiej odporności na stres i duże obciążenia pracą fizyczną, odpowiedzialności i rzetelności, zdolności do współpracy w grupie oraz kreatywności. Tu nauczysz się sporządzania potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi recepturami oraz opracowywania własnych przepisów.
Zostaniesz przygotowany do egzaminu z kwalifikacji:
w zawodzie cukiernik
SP.01 - Produkcja wyrobów cukierniczych
Absolwent kierunku cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;
sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
Kwalifikacje zawodowe, nabyte w procesie kształcenia, umożliwiają absolwentowi podjęcie pracy między innymi w:
przedsiębiorstwach gastronomicznych
przedsiębiorstwach hotelarskich
zakładach żywienia zbiorowego
cukierniach
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie cukiernik po uzyskaniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.