Łowicz
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 3 w Łowiczu - Cukiernik
Nazwa oddziału

 Cukiernik

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • plastyka
  • biologia

Zawody

 Cukiernik

Opis


Lubisz piec? To wybierz Branżową Szkołę I Stopnia kształcącą w zawodzie cukiernik. Zawód cukiernika wymaga specyficznych predyspozycji oraz kompetencji społecznych, szczególnie - wysokiej odporności na stres i duże obciążenia pracą fizyczną, odpowiedzialności i rzetelności, zdolności do współpracy w grupie oraz kreatywności. Tu nauczysz się sporządzania potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi recepturami oraz opracowywania własnych przepisów.


Zostaniesz przygotowany do egzaminu z kwalifikacji:

w zawodzie cukiernik

SP.01 - Produkcja wyrobów cukierniczych


Absolwent kierunku cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;

  • magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;

  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;

  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.


Kwalifikacje zawodowe, nabyte w procesie kształcenia, umożliwiają absolwentowi podjęcie pracy między innymi w:

  • przedsiębiorstwach gastronomicznych

  • przedsiębiorstwach hotelarskich

  • zakładach żywienia zbiorowego

  • cukierniach


Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie cukiernik po uzyskaniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.