- Nazwa oddziału
-
TŻUG - Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
matematyka
język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Interesujesz się zdrowym odżywianiem i dietetyką? Lubisz eksperymentować w kuchni i tworzyć coś z niczego? Interesują Cię kulinarne dzieła sztuki? W takim razie technik żywienia i usług gastronomicznych to wymarzony zawód dla Ciebie
Uczeń w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobywa dwie kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Zastaniesz przez nas przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
oceniania jakości produktów
przechowywania żywności
obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy
obsługi sprzętu gastronomicznego
przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
wydawania dań
oceniania jakości żywności
planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
wykonywania usług gastronomicznych
ekspedycji potraw i napojów
W nowocześnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych poznasz wszystkie tajniki zawodu i zostaniesz profesjonalnie przygotowany do przyszłej pracy bądź podjęcia studiów wyższych. Oferujemy również możliwość odbycia praktyk zagranicznych w ramach projektów europejskich
Możesz podjąć pracę:
na stanowiskach związanych z kompleksową organizacją i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych
w firmach cateringowych
w zakładach żywienia,
w restauracjach
w zajazdach, pizzeriach, pubach, barów itp.
prowadzić samodzielną działalność gospodarczą w branży hotelarsko-gastronomicznej