Łomża
Technikum
Technikum Nr 7 im. Ludwika Bojanusa - Technik technologii żywności (p)
Nazwa oddziału

 Technik technologii żywności (p)

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • chemia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • chemia
  • matematyka
Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

Stare
Kierunek kształcenia o 20-letniej tradycji cieszący się bardzo dużym zainteresowaniem młodzieży.

Uczniowie zapoznają się z procesami technologicznymi w różnych zakładach przemysłu spożywczego.
Szkoła organizuje kształcenie praktyczne w najlepszych zakładach przetwórstwa spożywczego, spełniające standardy europejskie: SM „Mlekovita” w Wysokiem Mazowieckiem, OSM Piątnica, SM „Mlekpol” w Grajewie, ZPM „Kurpianka” w Kolnie, zakłady spożywcze „Bona” w Łomży, Zakłady przetwórstwa mięsnego „Pekpol” w Ostrołęce. 
Nasi uczniowie są laureatami „Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności” i „Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Mleku”. Laureaci i finaliści otrzymują indeks na wybraną wyższą uczelnię. 

Ukończenie kierunku umożliwia:

zatrudnienie w zakładach przetwórstwa spożywczego,
Pracę w handlu i dystrybucji artykułami spożywczymi,
Pracę w instytutach związanych z badaniem żywności,
Prowadzenie własnej działalności gospodarczej w branży spożywczej.

Wykształcenie średnie ogólne umożliwia zdawanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na uczelni wyższej dowolnego kierunku. 
Nowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wytwarzania produktów spożywczych;
- obsługi maszyn, urządzeń linii produkcyjnych, stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych,
- kontrolowania maszyn stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych,
- organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- przeprowadzania analiz jakości surowców i produktów spożywczych w warunkach laboratoryjnych,
- opracowania biznes planu firmy spożywczej.
Podczas nauki uczeń umiejętności zawodowe doskonali w rzeczywistych warunkach pracy, w najlepszych zakładach przetwórstwa spożywczego w regionie.
Nasi uczniowie są laureatami i finalistami Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności oraz Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie.
Uczeń zdaje egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie i uzyskuje dyplom technika technologii żywności, honorowany we wszystkich krajach UE.