- Nazwa oddziału
-
Technik technologii żywności (p)
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- chemia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- matematyka
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Stare
Kierunek kształcenia o 20-letniej tradycji cieszący się bardzo dużym zainteresowaniem młodzieży.
Uczniowie zapoznają się z procesami technologicznymi w różnych zakładach przemysłu spożywczego.
Szkoła organizuje kształcenie praktyczne w najlepszych zakładach przetwórstwa spożywczego, spełniające standardy europejskie: SM „Mlekovita” w Wysokiem Mazowieckiem, OSM Piątnica, SM „Mlekpol” w Grajewie, ZPM „Kurpianka” w Kolnie, zakłady spożywcze „Bona” w Łomży, Zakłady przetwórstwa mięsnego „Pekpol” w Ostrołęce.
Nasi uczniowie są laureatami „Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności” i „Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Mleku”. Laureaci i finaliści otrzymują indeks na wybraną wyższą uczelnię.
Ukończenie kierunku umożliwia:
zatrudnienie w zakładach przetwórstwa spożywczego,
Pracę w handlu i dystrybucji artykułami spożywczymi,
Pracę w instytutach związanych z badaniem żywności,
Prowadzenie własnej działalności gospodarczej w branży spożywczej.
Wykształcenie średnie ogólne umożliwia zdawanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na uczelni wyższej dowolnego kierunku.
Nowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wytwarzania produktów spożywczych;
- obsługi maszyn, urządzeń linii produkcyjnych, stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych,
- kontrolowania maszyn stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych,
- organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- przeprowadzania analiz jakości surowców i produktów spożywczych w warunkach laboratoryjnych,
- opracowania biznes planu firmy spożywczej.
Podczas nauki uczeń umiejętności zawodowe doskonali w rzeczywistych warunkach pracy, w najlepszych zakładach przetwórstwa spożywczego w regionie.
Nasi uczniowie są laureatami i finalistami Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności oraz Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie.
Uczeń zdaje egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie i uzyskuje dyplom technika technologii żywności, honorowany we wszystkich krajach UE.