Łomża
Technikum
Technikum Nr 7 im. Ludwika Bojanusa - Technik żywienia i usług gastronomicznych (p)
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastronomicznych (p)

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • chemia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • chemia
  • matematyka
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Kształcenie w atrakcyjnym zawodzie, zawsze aktualnym na rynku pracy w kraju i za granicą, cieszący się bardzo dużym zainteresowaniem młodzieży.
Ucząc się tego zawodu:
• poznasz zasady sporządzania wykwintnych potraw, organizowania imprez okolicznościowych, planowania jadłospisów i dekorowania stołów.
• zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie technologii gastronomicznej z obsługą konsumenta oraz wiedzę niezbędną do zarządzania firmą.
• wzbogacisz wiedzę z zakresu podstawy żywienia człowieka, zasad dietetyki, poznasz kuchnie różnych narodów.
Kształcenie praktyczne organizowane jest w szkolnych warsztatach gastronomicznych, renomowanych zakładach gastronomicznych i obiektach żywienia zbiorowego.
Ukończenie kierunku umożliwia zatrudnienie w:
• w zakładach żywienia zbiorowego (restauracje, bary, kawiarnie, stołówki)
• instytucjach zajmujących się obrotem żywnością
• instytucjach zajmujących się rozpowszechnianiem wiedzy o żywieniu
• obiektach zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwach domowych
• organizacjach ochrony konsumenta
Absolwent może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych (cateringowych), domowych i agroturystycznych.