- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych (p)
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- chemia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- matematyka
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Kształcenie w atrakcyjnym zawodzie, zawsze aktualnym na rynku pracy w kraju i za granicą, cieszący się bardzo dużym zainteresowaniem młodzieży.
Ucząc się tego zawodu:
• poznasz zasady sporządzania wykwintnych potraw, organizowania imprez okolicznościowych, planowania jadłospisów i dekorowania stołów.
• zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie technologii gastronomicznej z obsługą konsumenta oraz wiedzę niezbędną do zarządzania firmą.
• wzbogacisz wiedzę z zakresu podstawy żywienia człowieka, zasad dietetyki, poznasz kuchnie różnych narodów.
Kształcenie praktyczne organizowane jest w szkolnych warsztatach gastronomicznych, renomowanych zakładach gastronomicznych i obiektach żywienia zbiorowego.
Ukończenie kierunku umożliwia zatrudnienie w:
• w zakładach żywienia zbiorowego (restauracje, bary, kawiarnie, stołówki)
• instytucjach zajmujących się obrotem żywnością
• instytucjach zajmujących się rozpowszechnianiem wiedzy o żywieniu
• obiektach zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwach domowych
• organizacjach ochrony konsumenta
Absolwent może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych (cateringowych), domowych i agroturystycznych.