- Nazwa oddziału
-
I K wielozawodowa
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- plastyka
- wychowanie fizyczne
- Zawody
-
Cukiernik
Kucharz
- Opis
-
1.
Klasa I K wielozawodowa kształcąca w zawodach: kucharz, cukiernikKlasa skupia kandydatów chętnych podjąć naukę w wybranym przez siebie zawodzie: kucharz, cukiernik
W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego. Przedmioty ogólnokształcące realizowane są wspólnie dla wszystkich zawodów. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w warunkach rzeczywistych u Pracodawcy.
OPIS ZAWODÓW
Kucharz symbol cyfrowy zawodu 512001.
Cukiernik symbol cyfrowy zawodu 751201
Przygotowuje potrawy; ciasta, napoje i desery. Dostosowuje dania do wymagań klientów oraz do specyfiki miejsca zatrudnienia. Dba o aspekt wizualny swoich dań, ma wpływ na jakość podawanych produktów. Charakteryzuje się wyostrzonym zmysłem węchu i smaku, dużą sprawność fizyczną i manualną oraz poczuciem estetyki i higieny osobistej. Pracę znajdzie w restauracjach, kawiarniach, hotelach, gospodach, domach wypoczynkowych i placówkach oświatowych. Może pracować na statkach, przy obsłudze imprez masowych czy w cateringu. W wyniku nabytego doświadczenia może awansować na szefa kuchni oraz otworzyć własną działalność gospodarczą.
Egzamin zawodowy: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań.
Absolwent, po zdanym egzaminie otrzymuje tytuł zawodowy i wykształcenie zasadnicze branżowe.
Wykonuje czynności związane z produkcją wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych np. ciast, lodów, deserów o różnych gramaturach i kształtach przekładanych nadzieniami oraz zajmuje się ich dekoracją. Charakteryzuje się czuciem smakowym, węchowym, dotykowym, sprawnością fizyczną i manualną. Pracę znajdzie w cukierniach, firmach produkujących wyroby cukiernicze, barach, lodziarniach, restauracjach, hotelach. Może otworzyć własną działalność gospodarczą i poszerzyć ją o przyjmowanie zleceń na przyjęcia okolicznościowe.
Egzamin zawodowy: SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych.
Absolwent, po zdanym egzaminie otrzymuje tytuł zawodowy i wykształcenie zasadnicze branżowe.