Łódź
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I Stopnia Cosinus w Łodzi - I B wielozawodowa
Nazwa oddziału

 I B wielozawodowa

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • wychowanie fizyczne
  • plastyka

Zawody

 Cukiernik

 Kucharz

 Piekarz

Opis

1.    


Kl   Klasa I B wielozawodowa kształcąca w zawodach: kucharz, piekarz, cukiernik

Klasa skupia kandydatów chętnych podjąć naukę w wybranym przez siebie zawodzie: kucharz, piekarz i cukiernik.

W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego. Przedmioty ogólnokształcące realizowane są wspólnie dla wszystkich zawodów. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w warunkach rzeczywistych u Pracodawcy.

OPIS ZAWODÓW

Kucharz symbol cyfrowy zawodu 512001.
Przygotowuje potrawy; ciasta, napoje i desery. Dostosowuje dania do wymagań klientów oraz do specyfiki miejsca zatrudnienia. Dba o aspekt wizualny swoich dań, ma wpływ na jakość podawanych produktów. Charakteryzuje się wyostrzonym zmysłem węchu i smaku, dużą sprawność fizyczną i manualną oraz poczuciem estetyki i higieny osobistej. Pracę znajdzie w restauracjach, kawiarniach, hotelach, gospodach, domach wypoczynkowych i placówkach oświatowych. Może pracować na statkach, przy obsłudze imprez masowych czy w cateringu. W wyniku nabytego doświadczenia może awansować na szefa kuchni oraz otworzyć własną działalność gospodarczą.
Egzamin zawodowy: HGT.02  Przygotowanie i wydawanie dań.
Absolwent, po zdanym egzaminie otrzymuje tytuł zawodowy i wykształcenie zasadnicze branżowe.

Piekarz symbol cyfrowy zawodu 751204
Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnego rodzaju pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa. Charakteryzuje się sprawnością fizyczną i manualną, ma wyostrzony zmysł wzroku i dotyku. Pracę znajdzie w zakładach piekarskich, restauracjach, hotelach i różnorodnych zakładach gastronomicznych, halach produkcyjnych czy magazynach wyrobów gotowych. Może założyć własną
działalność gospodarczą.
Egzamin zawodowy: SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich.
Absolwent, po zdanym egzaminie otrzymuje tytuł zawodowy i wykształcenie zasadnicze branżowe.

Cukiernik symbol cyfrowy zawodu 751201
Wykonuje czynności związane z produkcją wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych np. ciast, lodów, deserów o różnych gramaturach i kształtach przekładanych nadzieniami oraz zajmuje się ich dekoracją. Charakteryzuje się czuciem smakowym, węchowym, dotykowym, sprawnością fizyczną i manualną. Pracę znajdzie w cukierniach, firmach produkujących wyroby cukiernicze, barach, lodziarniach, restauracjach, hotelach. Może otworzyć własną działalność gospodarczą i poszerzyć ją o przyjmowanie zleceń na przyjęcia okolicznościowe.
Egzamin zawodowy: SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych.
Absolwent, po zdanym egzaminie otrzymuje tytuł zawodowy i wykształcenie zasadnicze branżowe.