Łódź
Technikum
Technikum nr 6 - 1ta Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami nowoczesnego dekoratorstwa
Nazwa oddziału

 1ta Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami nowoczesnego dekoratorstwa

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

  • Technik technologii żywności to zawód dla zainteresowanych produkcją żywności i jej jakością, dający bardzo szerokie możliwości zatrudnienia. Uczniowie poznają zarówno nowoczesne jak i tradycyjne techniki i technologie produkcji żywności, zasady zdrowego odżywiania, metody badania oraz sposoby zapewnienia najwyższych standardów jakości żywności. Innowacja pedagogiczna pozwoli uczniom na rozwinięcie swoich umiejętności podczas nowatorskiego dekorowania wyrobów cukierniczych. W trakcie zajęć kształtowane będą umiejętności barwienia natryskowego, wykonywania elementów zdobniczych z mas cukrowych, lukru królewskiego, karmelu i czekolady. Uczniowie zapoznani zostaną z wykorzystaniem ciekłego azotu i elementów kuchni molekularnej w dekoratorstwie cukierniczym.

    Nauka trwa pięć lat. Uczniowie są przygotowywani do egzaminów zawodowych oraz egzaminu maturalnego.

    Przebieg nauki

    Nauka odbywa się w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych. Wiadomości i umiejętności zdobyte w szkole uczniowie pogłębiają podczas wycieczek do zakładów produkcyjnych oraz zajęć w laboratoriach Politechniki Łódzkiej.

    Program nauczania obejmuje:

    • przedmioty ogólnokształcące, w tym dwa języki obce: język angielski - w zakresie rozszerzonym oraz język niemiecki,
    • przedmioty zawodowe realizowane w formie kształcenia modułowego, obejmującego towaroznawstwo i technologię żywności, wytwarzanie i dekorowanie wyrobów cukierniczych, podstawy techniki, mikrobiologię, analizę żywności, działalność przedsiębiorstwa spożywczego oraz język obcy zawodowy.

     

    Praktyki zawodowe

    W klasie drugiej i czwartej uczniowie odbywają praktyki zawodowe, łącznie 8 tygodni. W trakcie ich trwania weryfikują swoją wiedzę nabytą podczas zajęć szkolnych oraz zdobywają nowe wiadomości i umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach zakładu pracy. 

    Egzaminy

    • Pod koniec klasy trzeciej – egzamin potwierdzający kwalifikację SPC.01 „Produkcja wyrobów cukierniczych”.
    • Pod koniec pierwszego półrocza klasy piątej – egzamin potwierdzający kwalifikację SPC.07 „Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych”

    Po zdaniu obu egzaminów i ukończeniu szkoły, absolwenci uzyskują tytuł technika technologii żywności.

    • Po ukończeniu klasy piątej uczniowie przystępują do egzaminu maturalnego.

     

    Możliwości kariery po ukończeniu szkoły:

    • atrakcyjna praca zarówno w cukierniach i działach deserowni w restauracjach, hotelach, kawiarniach jak i w nowoczesnych zakładach produkujących żywność - jako technolog, menadżer lub pracownik laboratorium,
    • prowadzenie własnej firmy branży spożywczej,
    • kontynuowanie nauki na wyższej uczelni.