Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to jedyna szkoła w Łodzi oferująca uczniom kształcenie w zawodach:
Technikum
- technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami nowoczesnego dekoratorstwa
- technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami dietetyki sportowej
- technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
Branżowa Szkoła I Stopnia
- cukiernik
- piekarz
- przetwórca mięsa
- operator maszyn i rządzeń przemysłu spożywczego
Branżowa Szkoła II Stopnia
- technik technologii żywności
21 marca 2024 r., godz. 10.00 - 16.00
20 kwietnia 2024 r., godz. 10.00 - 14.00
14 maja 2024 r., godz. 17.00 - 20.00
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to szkoła o ponad 60-letniej tradycji.
W 1958 roku powstało na mocy zarządzenia ministra oświaty pod nazwą Technikum Przemysłu Piekarskiego i Zasadnicza Szkoła Przemysłu Piekarskiego.
W ciągu tych lat szkoła kilkukrotnie zmieniała nazwę i siedzibę, ale jedno jest niezmienne od pokoleń jako jedyni w Łodzi kształcimy uczniów w zakresie piekarstwa i cukiernictwa.
Ponadto oferujemy możliwość nauki w szerokim zakresie branży przemysłu spożywczego.
- AF Pastry Artur Felkel
- Barry Callebaut
- Carrefour
- CocoArts Daria Marszałek
- Dakri
- Dybalski
- E.Leclerc
- Hotel Puro
- JK piekarnia-cukiernia Józef Kuczka
- Matek
- Piekarenka
- Plant-Tec Europe
- SuperDrob
- Koło piekarzy - zajęcia praktyczne, rozwijające umiejętności z zakresu wytwarzania i kształtowania pieczywa pszennego i żytniego
- Koło cukierników - zajęcia praktyczne, rozwijające umiejętności z zakresu wytwarzania ciast, kremów i mas oraz praca z tworzywami dekoracyjnymi
- Szkolne Koło Sportowe - zajęcia ogólnorozwojowe i doskonalące umiejętności techniczno-taktyczne z wybranych dyscyplin sportowych
Osiągnięcia naszych uczniów z ostatnich 5 lat:
- miejsca finalistów, uzyskane przez dwie uczennice w XXVII Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego – 2024 r.
- miejsca finalistów, uzyskane przez dwie uczennice w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik – 2024 r.
- miejsce finalisty w XXVII Ogólnopolskim Turnieju Piekarskim im. Anny Butki – 2024 r.
- I miejsce w VI Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy dla uczniów szkół ponadpodstawowych branży spożywczej i gastronomicznej – 2023 r.
- II miejsce w etapie regionalnym w Konkursu Wiedzy o Zasadach BHP dla Uczniów z Zakładów Rzemieślniczych „Bezpiecznie Od Startu” – 2023 r.
- miejsca finalistów, uzyskane przez trzech uczniów w Ogólnopolskim Turnieju Piekarskim im. Anny Butki - 2023 r.
- II miejsce w XXVI Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego - 2023 r.- wyróżnienie w Ogólnopolskim Turnieju Uczniowskim organizowanym przez Cukiernia Sowa – 2022 r.
- I i III miejsce W Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy dla uczniów szkół ponadpodstawowych branży spożywczej i gastronomicznej – 2022 r.
- miejsce finalisty w XXIV Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego – 2021 r.
- Mistrzostwo Polski Uczniów Szkół Cukierniczych na targach Expo Sweet 2020.
- miejsce finalisty w XXV Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik – 2020 r.
Zajęcia z zakresu ciastkarstwa i cukiernictwa w ramach projektów unijnych
Zajęcia sportowe na obiekcie ORLIK.
- Politechnika Łódzka
- WSB Merito
- linie tramwajowe nr 3
- linie autobusowe nr 57, 64, 65, 70, 81, 85
- stacja kolejowa ŁKA - stacja Łódź Marysin
Projekt mobilnościowy dla uczniów realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Projekt zakłada wyjazd 20 uczniów technikum i branżowej szkoły I stopnia na dwutygodniowe praktyki zawodowe do Grecji - wiosna 2024 roku.