Łódź
Technikum
Technikum nr 6
Zespół szkół
Adres
Franciszkańska 137, 91-845 Łódź
E-mail
Strona www
Dyrektor
Ewa Zdziemborska - Jatczak
Typ placówki
Technikum
Zdjęcia
  • siedziba szkoły
  • siedziba szkoły
  • pracownia analizy żywności- technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności; technik technologii żywności
  • pracownia analizy żywności- technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności; technik technologii żywności
  • pracownia analizy żywności- technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności; technik technologii żywności
  • pracownia cukiernicza- technik technologii żywności, cukiernik
  • pracownia cukiernicza- technik technologii żywności, cukiernik
  • pracownia cukiernicza- technik technologii żywności, cukiernik
  • szkolenia uczniów- nowoczesne dekoratorstwo cukiernicze
  • szkolenia uczniów- technik technologii żywności, cukiernik
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • szkoła roku- nominacja
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
Opis

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to jedyna szkoła w Łodzi oferująca uczniom kształcenie w zawodach:

Technikum

  • technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami nowoczesnego dekoratorstwa
  • technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami dietetyki sportowej
  • technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności

Branżowa Szkoła I Stopnia

  • cukiernik
  • piekarz
  • przetwórca mięsa
  • operator maszyn i rządzeń przemysłu spożywczego

Branżowa Szkoła II Stopnia

  • technik technologii żywności
Oferta
w przygotowaniu
Drzwi otwarte

21 marca 2024 r., godz. 10.00 - 16.00

20 kwietnia 2024 r., godz. 10.00 - 14.00

14 maja 2024 r., godz. 17.00 - 20.00

Historia

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to szkoła o ponad 60-letniej tradycji. 

W 1958 roku powstało na mocy zarządzenia ministra oświaty pod nazwą Technikum Przemysłu Piekarskiego i Zasadnicza Szkoła Przemysłu Piekarskiego.
W ciągu tych lat szkoła kilkukrotnie zmieniała nazwę i siedzibę, ale jedno jest niezmienne od pokoleń jako jedyni w Łodzi kształcimy uczniów w zakresie piekarstwa i cukiernictwa.

Ponadto oferujemy możliwość nauki w szerokim zakresie branży przemysłu spożywczego.

Współpraca z pracodawcami
  • AF Pastry Artur Felkel
  • Barry Callebaut 
  • Carrefour
  • CocoArts Daria Marszałek 
  • Dakri 
  • Dybalski
  • E.Leclerc
  • Hotel Puro
  • JK piekarnia-cukiernia Józef Kuczka
  • Matek
  • Piekarenka
  • Plant-Tec Europe
  • SuperDrob
  •  


Koła zainteresowań


Koło piekarzy - zajęcia praktyczne, rozwijające umiejętności z zakresu wytwarzania i kształtowania pieczywa pszennego i żytniego  

Koło cukierników - zajęcia praktyczne, rozwijające umiejętności z zakresu wytwarzania ciast, kremów i mas oraz praca z tworzywami dekoracyjnymi  

Szkolne Koło Sportowe - zajęcia ogólnorozwojowe i doskonalące umiejętności techniczno-taktyczne z wybranych dyscyplin sportowych  

 

Osiągnięcia

Osiągnięcia naszych uczniów z ostatnich 5 lat:

- miejsca finalistów, uzyskane przez dwie uczennice w XXVII Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego – 2024 r.

- miejsca finalistów, uzyskane przez dwie uczennice w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik – 2024 r.

- miejsce finalisty w XXVII Ogólnopolskim Turnieju Piekarskim im. Anny Butki – 2024 r.

- I miejsce w VI Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy dla uczniów szkół ponadpodstawowych branży spożywczej i gastronomicznej – 2023 r.

- II miejsce w etapie regionalnym w Konkursu Wiedzy o Zasadach BHP dla Uczniów z Zakładów Rzemieślniczych „Bezpiecznie Od Startu” – 2023 r.
- miejsca finalistów, uzyskane przez trzech uczniów w Ogólnopolskim Turnieju Piekarskim im. Anny Butki - 2023 r.

- II miejsce w XXVI Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego - 2023 r.- wyróżnienie w Ogólnopolskim Turnieju Uczniowskim organizowanym przez Cukiernia Sowa – 2022 r.

- I i III miejsce W Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy dla uczniów szkół ponadpodstawowych branży spożywczej i gastronomicznej – 2022 r.

-  miejsce finalisty w XXIV Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego – 2021 r.    

- Mistrzostwo Polski Uczniów Szkół Cukierniczych na targach Expo Sweet 2020. 

- miejsce finalisty w XXV Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik – 2020 r.

Zajęcia pozalekcyjne

Zajęcia z zakresu ciastkarstwa i cukiernictwa w ramach projektów unijnych.

Zajęcia sportowe na obiekcie ORLIK.

Współpraca z uczelniami wyższymi
  • Politechnika Łódzka
  • WSB Merito
Dojazd

- linie tramwajowe nr 3

- linie autobusowe nr 57, 64, 65, 70, 81, 85

- stacja kolejowa ŁKA - stacja Łódź Marysin

Kontakty zagraniczne

Projekt mobilnościowy dla uczniów realizowany w ramach  Akredytacji  Erasmusa  nr  2020-1-PL01-KA120-VET-095452,  Program  Erasmus+,  sektor  Kształcenie  i  szkolenia  zawodowe.

Projekt zakłada wyjazd 20 uczniów technikum i branżowej szkoły I stopnia na dwutygodniowe praktyki  zawodowe do Grecji - wiosna 2024 roku.

 

Zakres wiekowy
14-20
Adres email IODO
iod.zsps@cuwo.lodz.pl
Nazwa i adres jednostki przetwarzającej dane
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi
Telefon jednostki przetwarzającej dane
42-655-10-40
E-mail jednostki przetwarzającej dane
kontakt@zsps.elodz.edu.pl