Łódź
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 6
Zespół szkół
Adres
Franciszkańska 137, 91-008 Łódź
Fax
426551040
E-mail
Strona www
Dyrektor
Ewa Zdziemborska - Jatczak
Typ placówki
Branżowa Szkoła I stopnia
Zdjęcia
  • siedziba szkoły
  • siedziba szkoły
  • pracownie szkolne
  • pracownie szkolne
  • pracownie szkolne
  • pracownie szkolne
  • pracownie szkolne
  • pracownie szkolne
  • szkolenia uczniów
  • szkolenia uczniów
  • pracownie szkolne
  • pracownie szkolne
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • wyroby uczniów
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
  • z życia szkoły
Opis

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to jedyna szkoła w Łodzi oferująca uczniom kształcenie w zawodach:


Technikum

  • technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami nowoczesnego dekoratorstwa
  • technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami dietetyki sportowej
  • technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności


Branżowa Szkoła I Stopnia

  • cukiernik
  • piekarz
  • przetwórca mięsa
  • operator maszyn i rządzeń przemysłu spożywczego


Branżowa Szkoła II Stopnia


Oferta
w przygotowaniu
Historia
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to szkoła o ponad 60-letniej tradycji. W 1958 roku powstało na mocy zarządzenia ministra oświaty pod nazwą Technikum Przemysłu Piekarskiego i Zasadnicza Szkoła Przemysłu Piekarskiego. W ciągu tych lat szkoła kilkukrotnie zmieniała nazwę i siedzibę, ale jedno jest niezmienne od pokoleń jako jedyni w Łodzi kształcimy uczniów w zakresie piekarstwa i cukiernictwa.
Koła zainteresowań

Koło piekarzy - zajęcia praktyczne, rozwijające umiejętności z zakresu wytwarzania i kształtowania pieczywa pszennego i żytniego  

Koło cukierników - zajęcia praktyczne, rozwijające umiejętności z zakresu wytwarzania ciast, kremów i mas oraz praca z tworzywami dekoracyjnymi  

Szkolne Koło Sportowe - zajęcia ogólnorozwojowe i doskonalące umiejętności techniczno-taktyczne z wybranych dyscyplin sportowych  

Kontakty zagraniczne
Projekt mobilnościowy dla uczniów szkół zawodowych w ramach akredytacji z projektu Erasmus+Celem projektu jest odbycie przez uczniów technikum i branżowej szkoły I stopnia dwutygodniowych praktyk zagranicznych w Grecji lub Włoszech.  
Współpraca z pracodawcami
  • CocoArts Daria Marszałek 
  • AF Pastry Artur Felkel
  • Barry Callebaut 
  • Matek
  • JK piekarnia-cukiernia Józef Kuczka 
  • Carrefour
  • E.Leclerc
  • Pamso 
  • Dakri 
  • Piekarenka
  • Piekarnia-Cukiernia Brzeziński
  • Dybalski


Osiągnięcia

Osiągnięcia naszych uczniów z ostatnich 5 lat:

- II miejsce w XXVI Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym Tomasz Pajora z klasy 3a,

- miejsce w pierwszej dziesiątce na Ogólnopolskim Turnieju Piekarskim im. Anny Butki, 

- I i III miejsce na Miedzyszkolnym Konkursie Wiedzy o BHP Gabriela Klate i Natalia Florek,

udział w finale Ogólnopolskiego Turnieju Uczniowskiego Cukierni Sowa w Bydgoszczy, w ramach którego uczniowie Amelia Błaszczyk klasa 3ta i Tomasz Pajor klasa 3a wzięli udział w szkoleniu w siedzibie firmy,   

- udział w etapie finałowym w XXIV Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego Wiktorii Kamińskiej,    

- Mistrzostwo Polski Uczniów Szkół Cukierniczych na targach Expo Sweet 2020 Dariusz Dejnakowski i Natalia Pietera z klasy 4ta. 

Zajęcia pozalekcyjne

- zajęcia z zakresu ciastkarstwa i cukiernictwa w ramach projektów unijnych

- zajęcia sportowe na obiekcie Orlik

Dojazd

- linie tramwajowe nr 3, 9

- linie autobusowe nr 57, 64, 65, 70, 81, 85

- stacja kolejowa ŁKA - stacja Łódź Marysin

Drzwi otwarte
15 maja 2023 godz. 10.00 - 14.00
Współpraca z uczelniami wyższymi
Politechnika Łódzka
Adres email IODO
iod.zsps@cuwo.lodz.pl
E-mail jednostki przetwarzającej dane
kontakt@zsps.elodz.edu.pl
Telefon jednostki przetwarzającej dane
426551040
Nazwa i adres jednostki przetwarzającej dane
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi