Leszno
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 4 - I f - cukiernik
Nazwa oddziału

 I f - cukiernik

Liczba miejsc

 12

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • geografia
  • informatyka

Zawody

 Cukiernik

Opis

Symbol zawodu 751201

Kwalifikacja TG.04 Produkcja wyrobów cukierniczych

Cukiernik zawodowo zajmuje się wypiekiem różnego asortymentu ciast oraz dekoracją wyrobów cukierniczych wykorzystującą różne jadalne tworzywa tj. czekolada, karmel, kajmak, dragant, a nawet kwiaty. Potrafi sam tworzyć elementy dekoracyjne.

Do zadań cukiernika należy:

- dobieranie i ocena jakości odpowiednich surowców i półproduktów,

- sporządzanie ciast, mas, kremów cukierniczych, deserów i lodów,

- wykonywanie dekoracji cukierniczych z czekolady, karmelu i mas cukrowych,

- obsługa urządzeń cukierniczych oraz posługiwanie się specjalistycznym sprzętem,

- dbałość o porządek i utrzymanie higieny,

- dobra organizacja pracy.

Gdzie możesz znaleźć zatrudnienie:

- cukiernia lub piekarnio - cukiernia,

- restauracja,

- pracownia cukiernicza,

- fabryka wyrobów cukierniczych,

- wytwórnia lodów,

- własna działalność gospodarcza.