- Nazwa oddziału
-
biologiczny z elementami analizy żywności
- Cykl kształcenia
-
4
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny , historia , wiedza o społeczeństwie , biologia , geografia , chemia , fizyka , informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- chemia
- informatyka
- język angielski
- język niemiecki
- Opis
-
Profil, w którym wszyscy uczniowie realizują biologię w zakresie rozszerzonym. Drugie rozszerzenie wybierają spośród przedmiotów: chemia, informatyka oraz trzeci przedmiot rozszerzony język angielski lub język niemiecki.
Profil biologiczny z elementami analizy żywności obejmuje rozszerzone wiadomości z zakresu biochemii, fizjologii człowieka, ekologii a w szczególności treści takie, jak:
dietetyka i normy żywieniowe
zanieczyszczenia żywności
chemiczne i fizyczne metody badania żywności
warsztaty laboratoryjne na Wydziale Biologiczno- Rolniczym URZ.W ramach profilu:
realizowane będą zagadnienia związane z prawidłowym odżywianiem, żywnością i żywieniem człowieka, wpływem odżywiania na rozwój i zdrowie człowieka, sposobami produkcji żywności
zajęcia umożliwiające obserwacje mikroskopowe i warsztatowe
lekcje prowadzone z zastosowaniem technologii multimedialnych i internetowych
dla zainteresowanych uczniów zajęcia pozalekcyjne w postaci kół zainteresowań
oraz zajęcia przygotowujące do olimpiad: chemicznej, biologicznej, ekologicznej
Przeznaczony szczególnie dla uczniów planujących podjęcie w przyszłości studiów na kierunkach takich, jak: dietetyka, analityka żywności, bezpieczeństwo żywności, rolnictwo, technologia żywności i żywienie człowieka, zootechnika, biologia.