Łańcut
Liceum ogólnokształcące
II Liceum Ogólnokształcące - biologiczny z elementami analizy żywności
Nazwa oddziału

 biologiczny z elementami analizy żywności

Cykl kształcenia

 4

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  drugi język obcy nowożytny ,  historia ,  wiedza o społeczeństwie ,  biologia ,  geografia ,  chemia ,  fizyka ,  informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • chemia
  • informatyka
  • język angielski
  • język niemiecki
Opis

Profil, w którym wszyscy uczniowie  realizują biologię w zakresie rozszerzonym. Drugie rozszerzenie wybierają spośród przedmiotów: chemia, informatyka oraz trzeci przedmiot rozszerzony   język angielski lub język niemiecki.

Profil biologiczny z elementami analizy żywności obejmuje rozszerzone wiadomości z zakresu biochemii, fizjologii człowieka, ekologii a w szczególności  treści takie, jak:

dietetyka i normy żywieniowe

zanieczyszczenia żywności

chemiczne i fizyczne metody badania żywności

      warsztaty laboratoryjne na Wydziale Biologiczno- Rolniczym URZ.


W ramach profilu:

realizowane będą zagadnienia związane z prawidłowym odżywianiem, żywnością i żywieniem człowieka, wpływem odżywiania na rozwój i zdrowie człowieka, sposobami produkcji żywności

zajęcia umożliwiające obserwacje mikroskopowe i warsztatowe

lekcje prowadzone z zastosowaniem technologii multimedialnych i internetowych

dla zainteresowanych uczniów zajęcia pozalekcyjne w postaci kół zainteresowań

oraz zajęcia  przygotowujące do olimpiad: chemicznej, biologicznej, ekologicznej


Przeznaczony szczególnie dla uczniów planujących podjęcie w przyszłości studiów na kierunkach takich, jak: dietetyka, analityka żywności, bezpieczeństwo żywności, rolnictwo, technologia żywności i żywienie człowieka, zootechnika, biologia.