- Nazwa oddziału
-
1 K - kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , plastyka , biologia , chemia , technika (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
KUCHARZ
W trakcie nauki uczeń zdobędzie umiejętności:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw.
Uczniowie uczący się w zawodach gastronomicznych mogą uczestniczyć w dodatkowych zajęciach:
Innowacja
KREATYWNY GASTRONOM
Innowacja przeznaczona jest dla uczniów klas branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz. Głównym jej celem jest umożliwienie młodzieży zdobycia wiadomości i umiejętności z zakresu kelnerstwa – barmaństwa – baristyki.
Uczniowie w czasie zajęć uczą się:
- nakrywania stołu, serwowania potraw i napojów oraz obsługi gości w restauracji,
- sporządzania koktajli,
- obsługi ekspresu i przygotowywania różnych rodzajów kaw,
- współpracy w zespole,
- komunikacji interpersonalnej,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych.
Wszystkie podjęte działania zagwarantują uczniom wysoki poziom kształcenia i zwiększą możliwość znalezienia zatrudnienia. Współczesna gastronomia jest branżą ciągle rozwijającą się i oczekującą od pracowników szerokiego wachlarza umiejętności. Jest to szczególnie istotne w mniejszych zakładach gastronomicznych, gdzie od pracownika wymaga się szerokiego zakresu kwalifikacji. Innowacja zapewnia zdobycie wiadomości i przygotowania zawodowego wychodzących poza ramy obowiązującego programu nauczania.
Zajęcia praktyczne organizuje szkoła we własnych pracowniach szkolnych, a także restauracjach i innych placówkach gastronomicznych na terenie miasta pod kierunkiem nauczyciela.
Możliwości zatrudnienia: wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy, restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne.
Po zakończeniu 3 letniej nauki uczeń szkoły branżowej przystąpi do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań, który przeprowadzi Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie i otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz.
Absolwent branżowej szkoły I stopnia może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.
Obowiązuje zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie kucharz. Skierowanie na bezpłatne badanie lekarskie będzie wydane w naszej szkole po opublikowaniu listy kandydatów zakwalifikowanych do przyjęcia.