- Nazwa oddziału
-
Branżowa Szkoła I Stopnia- Kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Nauka w tym zawodzie obejmuje przedmioty ogólne i zawodowe. Na przedmiotach zawodowych uczeń zdobędzie wiedzę technologiczną oraz umiejętności sporządzania i dekorowania potraw i napojów, wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów oraz przechowywania żywności.. Pozna zasady obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych. Program przewiduje również kształcenie w zakresie niezbędnej wiedzy ekonomicznej potrzebnej do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, finansowej, podatkowej i marketingowej. Praktyczna nauka zawodu odbywać się będzie w szkolnych pracowniach gastronomicznych, w których przeprowadzane są egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie kucharz.
Kucharz jest osobą, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. W zakres jego prac wchodzi planowanie, opracowywanie receptur i przygotowywanie potraw, deserów, ciast.
Kucharz właściwie dobiera surowce i półprodukty, które wykorzystuje do przygotowywania potraw, dokonuje ich jakościowej oceny i wykonuje obróbkę ręczną, mechaniczną i termiczną surowców. Do jego obowiązków należy także obsługa urządzeń wykorzystywanych w kuchni.
Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, odpowiedniego łączenia składników, właściwego stosowania produktów spożywczych, sposobów podawania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Jest to zawód, który wymaga od osób, które go wykonują, talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują sukces w zawodzie.
Zdobędziesz taką kwalifikacje, jak:
K1 - Sporządzanie potraw i napojów (TG.07)