Gniezno
Technikum
Technikum w Witkowie - TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Nazwa oddziału

 TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • chemia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • chemia
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

W TECHNIKUM ŻYWIENIA NAUCZYSZ SIĘ:
  • sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • przechowywania i magazynowania artykułów spożywczych,
  • oceniania jakości żywności,
  • ekspedycji potraw i napojów oraz obsługi klienta
  • planowania, organizowania i realizacji usług gastronomicznych,
  • prawidłowego układania jadłospisów
  •  funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołów                                                          Będziesz  miał możliwość uczestnictwa w profesjonalnych kursach: kelnerskim, baristycznym, carvingowym, barmańskim.
TWOJA PRZYSZŁA KARIERA ZAWODOWA  :
  • szef kuchni
  • mistrz sztuki kulinarnej
  • manager zakładu gastronomicznego lub manager gastronomii hotelowej
  • organizator imprez okolicznościowych
  • osobisty dietetyk  i  doradca w zakresie prawidłowego żywienia
  • organizator usług cateringowych 
  • pracownik instytucji zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu
  • pracownik w zakresie gastronomii ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
  • własna działalność gastronomiczna lub cukiernicza