- Nazwa oddziału
-
Technikum Żywienia I Usług Gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- chemia
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Czas trwania nauki: 5 lat
Przedmioty rozszerzone:
- język angielski
- chemia
Języki obce:
- język angielski
- język niemiecki zawodowy
- język niemiecki lub język hiszpański
Praktyki zawodowe:
- wymiar: 8 tygodni - 4 tygodnie w klasie drugiej i 4 tygodnie w klasie trzeciej
- miejsce: firmy prywatne i instytucje publiczne
Zdobywane kwalifikacje zawodowe, w ramach zawodu technik żywienia:
HGT.02 Przygotowywanie i wydawanie dań
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznychKorzyści:
- zdobywanie i pogłębianie wiedzy ogólnej, na zajęciach z przedmiotów ogólnokształcących
- zdobywanie wiedzy i umiejętności w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, na zajęciach z przedmiotów zawodowych
- możliwość rozwijania zainteresowań na zajęciach dodatkowych przy organizowaniu imprez, dekorowaniu, produkcji potraw
- możliwość uczestnictwa w konkursach, olimpiadach oraz wycieczkach przedmiotowych
Po ukończeniu szkoły:
- praca w podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej -hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie
- zatrudnienie w obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych
- studiowanie na wielu kierunkach związanych z żywieniem, gastronomią i towaroznawstwem oraz na innych kierunkach studiów powiązanych z przedmiotami zdawanymi na egzaminie maturalnym