Gniezno
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I Stopnia ZSPU - BK- kucharz
Nazwa oddziału

 BK- kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe

  • Biologia ,  Chemia

Opis

Kucharz

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:

K1:  Przygotowanie i wydawanie dań

 Umiejętności :

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
  • wydawania dań

 

Perspektywy zatrudnienia:

Zgodnie z posiadaną  wiedzą i umiejętnościami absolwent przygotowany będzie do podejmowania pracy w:

  • zakładach żywienia zbiorowego np. stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.
  • służbie zdrowia np. sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale
  • placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych
  • własna działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych itp

Kontynuacja nauki

Absolwent Branżowej Szkoły I Stopnia może kontynuować naukę w :

  • liceum ogólnokształcącym dla dorosłych
  • Branżowej Szkole II Stopnia.

Kontynuacja nauki

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji Przygotowanie i wydawanie dań może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz po uzyskaniu wykształcenia średniego (w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych)  lub średniego branżowego (w Branżowej Szkole II Stopnia).