Giżycko
Technikum
Technikum Nr 3 - I A
Nazwa oddziału

 I A

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  biologia

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
  • biologia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych:

W trakcie nauki uczniowie zdobywają dwie kwalifikacje:

1. Sporządzanie potraw i napojów.
2. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Po zdaniu egzaminu z obu kwalifikacji uczeń otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz EUROPASS – aneks do dyplomu w języku angielskim i języku polskim uprawniający do wykonywania zawodu na europejskim rynku pracy.

Absolwent przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
• oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
• sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
• planowania i oceny żywienia,
• organizowania produkcji gastronomicznej,
• planowania i realizacji usług gastronomicznych.