- Nazwa oddziału
-
G - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
biologia
język angielski
język rosyjski
geografia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który jest bardzo popularny i daje szansę na znalezienie zatrudnienia. Rośnie zapotrzebowanie na wykwalifikowanych, dobrze wykształconych i zmotywowanych, kreatywnych kucharzy, cukierników, gastronomów.
W trakcie trwania tych zajęć uczniowie poznają zasady żywienia, sporządzania wykwintnych potraw, organizowania imprez okolicznościowych, dekorowania stołów oraz własnoręcznie przygotowują różne potrawy. Uzupełnieniem wiedzy teoretycznej są zajęcia praktyczne, które odbywają się na terenie szkoły w nowocześnie wyposażonej pracowni gastronomicznej.
Zawody, do wykonywania których upoważniony jest posiadacz dyplomu:
Kucharz,
Barman,
Keler,
Technolog żywienia,
Organizator imprez,
Dietetyk,
Restaurator,
Barista,
Cukiernik,
Przedsiębiorca.Perspektywa zatrudnienia:
Hotele,
Restauracje,
Cukiernie,
Lodziarnie,
Pizzerie,
Domy wczasowe,
Pensjonaty,
Własna działalność gospodarcza.Przedmioty na poziomie rozszerzonym.
W klasie technik żywienia i usług gastronomicznych wszyscy uczą się dwóch przedmiotów na poziomie rozszerzonym.
Pierwszym, obowiązkowym dla wszystkich uczniów, jest biologia.
Drugi przedmiot uczniowie wybierają spośród następujących: geografia, język angielski, język rosyjski.