- Nazwa oddziału
-
N - technik hotelarstwa
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- język angielski
- język niemiecki
- język rosyjski
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Hotelarstwo jest światem posiadającym własną specyfikę, kodeks i obyczaje. To środowisko specjalistów różnych dziedzin m.in. menedżerów, szefów kuchni.
Technik hotelarstwa jest przygotowany do prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich, wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji, przygotowywania pokoi lub domków dla gości oraz przyjmowania i realizacji zamówień na dodatkowe usługi hotelarskie.
Uzupełnieniem zdobywanej wiedzy są praktyki uczniowskie odbywane w hotelach na terenie całej Polski.
Zawody, do wykonywania których upoważniony jest posiadacz dyplomu:
Organizator usług cateringowych
Pracownik biura podróży
Pracownik agencji turystycznej
Recepcjonista
Steward, stewardessa
Pilot wycieczek
Przewodnik turystyczny
PrzedsiębiorcaPerspektywa zatrudnienia:
Hotele i pensjonaty turystyczne
Ośrodki wypoczynkowe
Zakłady uzdrowiskowe
Agroturystka
Biura i agencje turystyczne
Ośrodki informacji turystycznej
Organy administracji odpowiedzialnej za promocje turystyki
Własna działalność gospodarczaPrzedmioty na poziomie rozszerzonym.
W klasie technik hotelarstwa wszyscy uczą się dwóch przedmiotów na poziomie rozszerzonym.
Pierwszym, obowiązkowym dla wszystkich uczniów, jest geografia.
Drugi przedmiot uczniowie wybierają spośród następujących: język angielski, język niemiecki, język rosyjski.
Wybór drugiego przedmiotu należy zadeklarować w sekretariacie szkoły przy składaniu oryginału świadectwa.