- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Wymagane zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie!
Dodatkowe umiejętności: barman - barista
Kwalifikacje w zawodzie:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
to kierunek dla tych, którzy mają w sobie pasję kulinarną, w przyszłości chcą pracować w zakładach gastronomicznych lub podjąć studia na kierunkach związanych z technologią żywności, dietetyką i innymi pokrewnymi dziedzinami. Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, planowania i oceny żywienia, organizowania produkcji gastronomicznej, planowania i realizacji usług gastronomicznych. Nauczysz się układać jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, planować menu codzienne i okolicznościowe, tworzyć ofertę zakładu gastronomicznego. Będziesz potrafił posługiwać się programami komputerowymi w obliczaniu wartości odżywczej posiłków, planowaniu diet oraz rozliczaniu działalności zakładu.
Dodatkowo nabędziesz umiejętności barmana-baristy.Po ukończeniu nauki możesz:
- prowadzić własną działalność gastronomiczną
- podjąć pracę w restauracji, kawiarni i innych lokalach gastronomicznych
- pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
- po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni
oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:
- Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
- Biotechnologia
- Dietetyka
- Gastronomia i sztuka kulinarna
- Hotelarstwo i gastronomia
- Technologia żywności i żywienie człowieka
więcej informacji: