Grudziądz
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 - 1 b Kucharz dla młodocianych pracowników
Nazwa oddziału

 1 b Kucharz dla młodocianych pracowników

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  drugi język obcy nowożytny ,  muzyka ,  plastyka ,  historia ,  wiedza o społeczeństwie ,  biologia ,  geografia ,  chemia ,  fizyka ,  informatyka ,  technika ,  wychowanie fizyczne ,  edukacja dla bezpieczeństwa (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Zawody

 Kucharz

Opis

Klasa dla młodocianych pracowników. 

Do przyjęcia do klasy I wymagane jest dostarczenie umowy o pracę

z pracodawcą w celu przygotowania zawodowego.


Kto powinien wybrać ten zawód?

OSOBY, które:

  • interesują się przygotowaniem potraw,
  • mają wyczucie smaku,
  • lubią dbać o estetykę potraw,
  • mają wyobraźnię kulinarną,
  • podchodzą do gotowania jak do pasji,
  • chcą poznawać nowe smaki i rozwiązania w kuchni.

 

Jakie można zdobyć umiejętności?

·         sporządzania potraw i napojów w sposób bezpieczny, estetyczny, higieniczny i sprawny,

·         dbania o właściwe przechowywanie produktów składowych,

·         posługiwania się sprzętem kuchennym i urządzeniami,

·         umiejętności czytania ze zrozumieniem wszelkich instrukcji,

·         wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,

·         stosowania receptur gastronomicznych,

·         prowadzenia własnej działalności gospodarczej,

·         przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów.

 

Kwalifikacje

HGT.02 - Przygotowywanie i wydawanie dań

 

Po ukończeniu szkoły możesz kontynuować naukę  w szkole branżowej II STOPNIA

 

Język obcy – Język angielski